Ciasto Sen Nocy Letniej – lekki krem jogurtowy z truskawkami i kakaowym biszkoptem

Ciasto Sen Nocy Letniej - lekki krem jogurtowy z truskawkami i kakaowym biszkoptem
Ciasto Sen Nocy Letniej - lekki krem jogurtowy z truskawkami i kakaowym biszkoptem

Ciasto Sen Nocy Letniej to prawdziwa uczta dla zmysłów – lekkie, puszyste i pełne letnich smaków. Kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie jogurtu greckiego i mascarpone, a całość wieńczy galaretka z soczystymi truskawkami. To ciasto, które wygląda jak sen i smakuje jak lato – orzeźwiające, lekkie, a przy tym wystarczająco eleganckie, by zaserwować je na wyjątkowe okazje. Niezbyt słodkie, kremowe, z wyczuwalną owocową nutą – zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

 

Składniki na Ciasto Sen Nocy Letniej:

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub pełnoziarnistej
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Krem jogurtowy:

  • 1 kg jogurtu greckiego
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru pudru

 

Galaretka:

  • 500 g truskawki
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 750 ml wody

Dodatkowo: poncz do biszkoptu np. woda wymieszana z sokiem z cytryny lub nalewką truskawkową, ewentualnie dżem truskawkowy

 

Przygotowanie

Jogurt

Dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta trzeba przygotować jogurt na krem. Na sitku, który opiera się na misce, rozłóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Całość nakryj pokrywką i odstaw do następnego dnia do lodówki.

Biszkopt

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (25×30 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe blaty.

Krem jogurtowy

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.

Jogurt wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem zmiksuj robotem kuchennym na jednolitą masę. Cały czas miksując wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem odstaw na 10 minut do lodówki, aby nieco stężał.

Galaretka

W 750 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, dodaj do niej umyte i pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj.

Złożenie ciasta

Oba blaty biszkoptu posmaruj dżemem lub nasącz ponczem. Spodni blat włóż do blaszki do pieczenia. Wyłóż na niego 3/4 kremu jogurtowego i nakryj drugim blatem. Resztę kremu jogurtowego rozmaruj na wierzchu biszkoptu. Wylej ostrożnie tężejącą galaretkę z owocami. Ciasto odłóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Sen Nocy Letniej - lekki krem jogurtowy z truskawkami i kakaowym biszkoptem
Ciasto Sen Nocy Letniej – lekki krem jogurtowy z truskawkami i kakaowym biszkoptem

Zobacz inne przepisy na ciasta z truskawkami:

Ciasto Truskawkowy Obłoczek – biszkopt z masą serową, pianką i truskawkami

Tort Truskawkowy z kremem jogurtowym – lekki, owocowy i idealny na lato

Ciasto Bellissima Truskawkowa – pyszny deser bez pieczenia

Grysikowiec truskawkowy – łatwe i pyszne ciasto bez pieczenia

Puszyste ciasto z truskawkami