Ciasto Sen Nocy Letniej to prawdziwa uczta dla zmysłów – lekkie, puszyste i pełne letnich smaków. Kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie jogurtu greckiego i mascarpone, a całość wieńczy galaretka z soczystymi truskawkami. To ciasto, które wygląda jak sen i smakuje jak lato – orzeźwiające, lekkie, a przy tym wystarczająco eleganckie, by zaserwować je na wyjątkowe okazje. Niezbyt słodkie, kremowe, z wyczuwalną owocową nutą – zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Składniki na Ciasto Sen Nocy Letniej:
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub pełnoziarnistej
- 100 g cukru (pół szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem jogurtowy:
- 1 kg jogurtu greckiego
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wody
- 100 g cukru pudru
Galaretka:
- 500 g truskawki
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 750 ml wody
Dodatkowo: poncz do biszkoptu np. woda wymieszana z sokiem z cytryny lub nalewką truskawkową, ewentualnie dżem truskawkowy
Przygotowanie
Jogurt
Dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta trzeba przygotować jogurt na krem. Na sitku, który opiera się na misce, rozłóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Całość nakryj pokrywką i odstaw do następnego dnia do lodówki.
Biszkopt
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (25×30 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe blaty.
Krem jogurtowy
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
Jogurt wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem zmiksuj robotem kuchennym na jednolitą masę. Cały czas miksując wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem odstaw na 10 minut do lodówki, aby nieco stężał.
Galaretka
W 750 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, dodaj do niej umyte i pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj.
Złożenie ciasta
Oba blaty biszkoptu posmaruj dżemem lub nasącz ponczem. Spodni blat włóż do blaszki do pieczenia. Wyłóż na niego 3/4 kremu jogurtowego i nakryj drugim blatem. Resztę kremu jogurtowego rozmaruj na wierzchu biszkoptu. Wylej ostrożnie tężejącą galaretkę z owocami. Ciasto odłóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zostaw odpowiedź