Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad
Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Połączenie delikatnego mięsa z indyka, słodkich batatów, fasoli i pieczonej papryki tworzy sycącą i aromatyczną potrawę. Gulasz jest prosty do przygotowania i nie wymaga wielu naczyń. Można go ugotować na zapas – następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. To świetny pomysł na szybki i pożywny obiad z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników.

 

Składniki gulaszową z indykiem i batatami:

  • 1,2 kg miesa z udźca indyka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 średniej wielkości bataty
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pół łyżeczki cukru
  • po pół łyżeczki ziół prowansalskich i bazylii
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra
  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia

 

Przygotowanie

Papryki przekrój na pół, wydrąż nasiona, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry, skrop olejem. Piecz w temperaturze 200 C przez około 20 minut, aż skórka poczernieje. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmij skórę i papryki pokrój w paski.

Indyka pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzaną cienką warstwą oleju i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Następnie wlej bulion, patelnię nakryj pokrywką i całość duś na małym ogniu przez około 30 minut.

W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę, bataty obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Fasolę odsącz z zalewy.

Bataty i cebulę dodaj do mięsa i duś jeszcze przez 15 minut, Po tym czasie wlej passatę, dodaj fasolę z puszki, paprykę i przyprawy. Całość wymieszaj i duś już bez przykrycia przez kilka minut, aż bataty będą miękkie.

Zobacz inne przepisy na oryginalne, ale proste dania na obiad:

Makaron ze szparagami i fetą – szybki obiad pełen smaku

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej

Schab po cygańsku z piekarnika – pyszne i proste danie

Kotlety gyros z piekarnika – łatwy i pyszny pomysł na obiad!

Pierś z kurczaka z porem w sosie curry