Wafelki Trzy Smaki to szybki i prosty deser bez pieczenia, który zawsze robi wrażenie. Delikatne warstwy przełożone trzema rodzajami masy – kakaową, kajmakową i mleczną z chrupiącym waflem – tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję. Świetnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek do kawy, na rodzinne spotkanie czy święta. Wystarczy kilka składników i chwila pracy, by przygotować efektowny i pyszny deser, który znika z talerza w mgnieniu oka.
Składniki Wafelki Trzy Smaki:
- 5 płatów wafla
- 100 g masła
- 250 ml mleka 2%
- 100 g cukru
- 2 szklanki mleka w proszku pełnego (około 220 g)
- łyżka kakao + łyzka mleka 2%
- łyżka kajmaku o smaku toffi
Przygotowanie
Do rondelka przełóż mleko 2%, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Rondel zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Do zimnej masy dodaj mleko w proszku i wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Masę podziel na trzy części. Do jednej dodaj kakao z mlekiem i zmiksuj do połączenia się składników, drugą zmiksuj z kajmakiem, a do trzeciej dodaj pokruszony jeden płat wafla i wymieszaj.
Masę kakaową rozsmaruj nożem na pierwszym waflu ustawionym głębszymi otworami do góry, tak aby cienka warstwa masy pokrywała równomiernie cały wafel. Następnie masę kakaową nakryj drugim waflem i wysmaruj go białą masą z wafelkami. Na górę daj kolejny wafel i rozsmaruj masę kajmakową. Nakryj ostatnim waflem.
Gotowy wafel zawiń w folię spożywczą lub papier śniadaniowy i przyciśnij od góry np. książkami albo drewnianą deską do krojenia, na której możesz ustawić garnek z wodą.
Wafel pozostaw przyciśnięty na kilka godzin (minimum 2), następnie pokrój go ostrym nożem w trójkąty, kwadraty lub prostokąty, wedle upodobań. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni, nie stracą chrupkości.

Zostaw odpowiedź