Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika to niewymagające wiele pracy danie na obiad dla całej rodziny, które podajemy z ziemniakami, kopytkami czy ryżem i ulubioną surówką np. z kapusty. Połączenie drobiu i suszonych śliwek jest bardzo udane i tworzy pyszną i aromatyczną kompozycję.
Składniki na kurczaka ze śliwką i cebulą z piekarnika:
- 1 kg udek lub podudzi z kurczaka
- 3 cebule
- około 10 śliwek suszonych
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Śliwki kroimy w paski, cebule w piórka. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na nich rozsypujemy cebulę i śliwki. Całość zalewamy bulionem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 30 minut (z termoobiegiem).

A ile ma być śliwek, bo chyba się gdzieś zagubiły w przepisie 😉