Krokiety z pieczarkami i parówką

Przepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, pora, sera żółtego i parówek. Najbardziej smakują mi podane z czerwonym barszczem.

Składniki (na ok 14 krokietów):

  • 2 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 450 g pieczarek
  • por
  • 4-5 cienkich parówek
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Przygotowanie
Składniki na naleśniki wkładamy do jednej miski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia.
Pora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Parówki kroimy w paseczki, ser ścieramy na tarce.  Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce pieczarek z porem, kilka pasków parówki i łyżkę startego sera. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.

krokiety_parowka

Print Friendly, PDF & Email