Makaron z zielonym pesto i wędzonym łososiem to danie idealne na lunch do pracy, czy szybki obiad. Nadmiar pesto można zamrozić, potem wystarczy ugotować makaron i obiad gotowy.
Składniki:
- ok 200 g ulubionego makaronu
- 200 g wędzonego łososia
- ser wędzony
Pesto
- spory pęczek pietruszki
- brokuł
- 2 ząbki czosnku
- ok 3 łyżki ziaren słonecznika
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki wody
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wszystkie składniki na pesto wkładamy do jednej miski i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy jeszcze trochę wody.
Makaron i łososia przekładamy do jednego naczynia i dodajemy pesto. Mieszamy, aż pesto rozprowadzi się równomiernie na makaronie. Makaron nakładamy na talerze i posypujemy startym serem.
Zostaw odpowiedź