Fasolka po bretońsku to potrawa bardzo smaczna i sycąca, idealna na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Podaję tradycyjny przepis, który od lat gości w moim domu rodzinnym. Ja i mąż bardzo ją lubimy, więc dość często ją przygotowuję, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W towarzystwie świeżego chleba z chrupiącą skórką smakuje obłędnie.
Składniki na fasolkę po bretońsku:
- 500 g fasoli suchej Piękny Jaś
- 500 ml passaty pomidorowej
- 250 g kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
Przygotowanie
Fasolkę zalewamy około dwoma litrami zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy po kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i pół łyżeczki soli. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około półtora godziny, aż stanie się miękka.
W tym czasie kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek i chwilę podsmażamy, następnie cebulę i kiełbasę. Na koniec dodajemy czosnek. Wszystkie składniki podsmażamy do zrumienienia. Z garnka wybieramy około pół szklanki fasoli i miksujemy ją na miazgę lub rozruszamy widelcem. Fasolę ponownie dodajemy do garnka, zagęści to nam potrawę i nie trzeba będzie dodawać mąki. Do garnka dodajemy również podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą, odcedzając nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Na koniec dodajemy passatę pomidorową, a także sól, pieprz, ostrą paprykę do smaku, oraz sporą ilość majeranku. Całość gotujemy jeszcze około 8-10 minut na wolnym ogniu.
Zobacz inne przepisy na syte dania jednogarnkowe:
Leczo Z Kiełbasą I Papryką
Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa
Gulasz Pod Ziemniaczaną Kołderką
Gulasz Drwala
Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw
Gulasz Wołowy Z Warzywami
Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym
Zostaw odpowiedź