Wątróbka z pomidorami to tanie i bardzo szybkie danie na obiad. Drobiowa wątróbka z cebulką w sosie pomidorowym jest bardzo smaczna i sycąca. Ja i moja rodzina bardzo ją lubimy, choć mąż nie jest zwolennikiem podrobów. Podajemy ją z ziemniakami i surówką z pikli.
Składniki na wątróbkę z pomidorami (2 porcje):
- 350-400 g wątróbki drobiowej
- cebula
- 3 pomidory
- pół szklanki bulionu
- łyżka ketchupu (opcjonalnie)
- łyżka mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie
Pomidory oblewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy je ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona, a resztę kroimy w drobną kostkę. Wątróbkę myjemy, osuszamy, czyścimy i kroimy na kawałki. Wątróbkę wraz z cebulą pokrojoną w piórka wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Zimny bulion mieszamy z mąką i ketchupem. Powstałą mieszankę wlewamy na patelnię. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut, aby sos lekko zgęstniał.
Zobacz inne przepisy z wątróbką w roli głównej:
Sałatka Z Wątróbką
Wątróbka W Sosie Pomidorowym
Pierogi Z Wątróbką
Gulasz Z Wątróbką I Warzywami
Zapiekanka Z Wątróbką, Ziemniakami I Groszkiem (385 Kcal)
Wątróbka W Sosie Śmietanowo – Musztardowym
Zostaw odpowiedź