Wątróbka z pomidorami – danie na obiad

Wątróbka z pomidorami
Wątróbka z pomidorami

Wątróbka z pomidorami to tanie i bardzo szybkie danie na obiad. Drobiowa wątróbka z cebulką w sosie pomidorowym jest bardzo smaczna i sycąca. Ja i moja rodzina bardzo ją lubimy, choć mąż nie jest zwolennikiem podrobów. Podajemy ją z ziemniakami i surówką z pikli.

Składniki na wątróbkę z pomidorami (2 porcje):

  • 350-400 g wątróbki drobiowej
  • cebula
  • 3 pomidory
  • pół szklanki bulionu
  • łyżka ketchupu (opcjonalnie)
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie

Pomidory oblewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy je ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona, a resztę kroimy w drobną kostkę. Wątróbkę myjemy, osuszamy, czyścimy i kroimy na kawałki. Wątróbkę wraz z cebulą pokrojoną w piórka wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Zimny bulion mieszamy z mąką i ketchupem. Powstałą mieszankę wlewamy na patelnię. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut, aby sos lekko zgęstniał.

Zobacz inne przepisy z wątróbką w roli głównej:

Sałatka Z Wątróbką

Wątróbka W Sosie Pomidorowym

Pierogi Z Wątróbką

Gulasz Z Wątróbką I Warzywami

Zapiekanka Z Wątróbką, Ziemniakami I Groszkiem (385 Kcal)

Wątróbka W Sosie Śmietanowo – Musztardowym

Wątróbka z pomidorami
Wątróbka z pomidorami