Amoniaczki to smaczne domowe ciasteczka, które można przygotować na święta, czy każdą inną okazję. Są łatwe, szybkie do zrobienia i powstają z kilku prostych składników. Wychodzą puchate i mięciutkie, a do ich przygotowania nie potrzeba dużych zdolności kulinarnych.
Składniki na amoniaczki:
- 260 g mąki pszennej typ 500 (2 szklanki)
- 50 g masła
- 4 czubate łyżki śmietany 18% (około 150 g)
- płaska łyżeczka amoniaku spożywczego
- 3 czubate łyżki cukru
- jajko rozmiar M
Przygotowanie
Masło i jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy mąkę, cukier i amoniak. Składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy masło, śmietanę oraz żółtko jajka. Wyrabiamy ręką lub za pomocą robota z hakiem na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dość cienki placek, grubości 4-5 mm. Szklanką o średnicy około 7 cm wycinamy koła. Można też użyć dowolnych innych foremek do ciasteczek. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie obsypujemy je cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy na szybkie słodkości na deser:
Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem – najlepsza wersja ryżu z jabłkami
Błyskawiczne placuszki na jogurcie
Szybkie oponki z serków homogenizowanych
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką
Moja babcia często je robi i zawsze smakują 🙂