Kurczak w miodzie z piekarnika to bardzo prosty do zrobienia przepis na udka pieczone w pysznej miodowo-ketchupowej marynacie. Kurczak wychodzi miękki i soczysty z chrupiącą, karmelizowaną skórką. Można go podać na obiad z ziemniakami czy frytkami i ulubioną surówką. Praca jaką trzeba wykonać, żeby przygotować to danie, czyli zamarynowanie kurczaka, zajmie 5 minut i najlepiej to zrobić dzień przed upieczeniem. Następnie wystarczy go upiec i gotowe!
Składniki na kurczaka w miodzie:
-
- 1 kg udek, skrzydełek czy podudzi z kurczaka
-
- 2 łyżki płynnego miodu
-
- 4 łyżki ketchupu (dałam ostry)
-
- łyżka musztardy
-
- ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz
Przygotowanie
Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Tak powstałą marynatą smarujemy udka z każdej strony. Kurczaka odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1h 20 minut. Na 5 minut przez końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, jeśli chcemy, aby kurczak się bardziej zarumienił.
Zobacz inne przepisy na udka z kurczaka:
Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny obiad
Udka pieczone z ziemniakami w rękawie
Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika
Złocisty kurczak w majonezie – szybki przepis na obiad
Soczyste udka z kurczaka pieczone w sosie
Zostaw odpowiedź