Kurczak w miodzie z piekarnika

Kurczak w miodzie z piekarnika
Kurczak w miodzie z piekarnika

Kurczak w miodzie z piekarnika to bardzo prosty do zrobienia przepis na udka pieczone w pysznej miodowo-ketchupowej marynacie. Kurczak wychodzi miękki i soczysty z chrupiącą, karmelizowaną skórką. Można go podać na obiad z ziemniakami czy frytkami i ulubioną surówką. Praca jaką trzeba wykonać, żeby przygotować to danie, czyli zamarynowanie kurczaka, zajmie 5 minut i najlepiej to zrobić dzień przed upieczeniem. Następnie wystarczy go upiec i gotowe!

 

Składniki na kurczaka w miodzie:

    • 1 kg udek, skrzydełek czy podudzi z kurczaka
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 4 łyżki ketchupu (dałam ostry)
    • łyżka musztardy
    • ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz

 

Przygotowanie

Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Tak powstałą marynatą smarujemy udka z każdej strony. Kurczaka odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1h 20 minut. Na 5 minut przez końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, jeśli chcemy, aby kurczak się bardziej zarumienił.

Kurczak w miodzie z piekarnika
Kurczak w miodzie z piekarnika

 

Zobacz inne przepisy na udka z kurczaka:

Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny obiad

Udka pieczone z ziemniakami w rękawie

Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika

Złocisty kurczak w majonezie – szybki przepis na obiad

Soczyste udka z kurczaka pieczone w sosie