Sałatka z tortellini, ogórkiem i pomidorem jest prosta, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Świetnie sprawdzi się na imprezie, spotkaniu ze znajomymi, grillu czy po prostu bez okazji, jako danie na śniadanie lub kolację. Pyszne włoskie pierożki tortellini w połączeniu z dużą ilością warzyw i sosem czosnkowym tworzą udaną kompozycję, która zasmakuje każdemu.
Składniki na sałatkę z tortellini, ogórkiem i pomidorem:
-
- 250 g makaronu tortellini (dałam z nadzieniem grzybowym, ale serowe, mięsne czy szpinakowe też może być)
-
- ogórek szklarniowy
-
- 250 g pomidorów koktajlowych
-
- puszka czerwonej fasoli
-
- 2 łyżki majonezu
-
- 2 łyżki śmietany 18%
-
- 2 ząbki czosnku
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Fasolę odsączamy z zalewy. Majonez łączymy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki i sos przekładamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Sałatkę przez podaniem schładzamy w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
Zobacz inne przepisy na sałatki z tortellini:
Sałatka z tortellini i ananasem – szybka i smaczna
Sałatka imprezowa z tortellini
Sałatka z tortellini, ogórkiem i koperkiem
Sałatka z tortellini i żółtym serem
Sałatka z tortellini i pieczoną papryką (242 kcal)
Zostaw odpowiedź