Placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem to bardzo proste do zrobienia kotleciki z gotowanych ziemniaków, które można podać na obiad. Powstają z kilku niewyszukanych składników, które zawsze mamy pod ręką. Świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego i ulubionej surówki. Do ich przygotowania można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków w mundurkach albo ziemniaki, które pozostały z dnia poprzedniego.
Składniki na placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem (4-5 porcji):
- 1 kg ziemniaków
- 150 g sera żółtego
- 200 g kiełbasy
- 2 jajka
- sól, pieprz, ostra papryka, czosnek suszony
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty również ścieramy na takiej tarce. Kiełbasę kroimy w paski. Jeśli mamy tłustą kiełbasę, to najlepiej podsmażyć ją na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Suchej kiełbasy dobrej jakości nie trzeba podsmażać. Do miski przekładamy ziemniaki, ser żółty i kiełbasę. Wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Z masy formujemy kulki wielkości mandarynki, które lekko rozpłaszczamy, tworząc okrągłe kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz inne przepisy na dania z gotowanych ziemniaków:
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane
Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie
Kotlety ruskie – przepis na tani obiad
Krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem
Też takie robię 🙂