Placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem – tanie kotlety ziemniaczane

Placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem – tanie kotlety ziemniaczane
Placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem – tanie kotlety ziemniaczane

Placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem to bardzo proste do zrobienia kotleciki z gotowanych ziemniaków, które można podać na obiad. Powstają z kilku niewyszukanych składników, które zawsze mamy pod ręką. Świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego i ulubionej surówki. Do ich przygotowania można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków w mundurkach albo ziemniaki, które pozostały z dnia poprzedniego.

 

Składniki na placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem (4-5 porcji):

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g sera żółtego
  • 200 g kiełbasy
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, ostra papryka, czosnek suszony

 

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty również ścieramy na takiej tarce. Kiełbasę kroimy w paski. Jeśli mamy tłustą kiełbasę, to najlepiej podsmażyć ją na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Suchej kiełbasy dobrej jakości nie trzeba podsmażać. Do miski przekładamy ziemniaki, ser żółty i kiełbasę. Wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Z masy formujemy kulki wielkości mandarynki, które lekko rozpłaszczamy, tworząc okrągłe kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem – z gotowanych ziemniaków
Placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem – z gotowanych ziemniaków

 

Zobacz inne przepisy na dania z gotowanych ziemniaków:

Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem