Potrawka z mięsa mielonego, marchewki i kaszy jęczmiennej to przepis na smaczny i stosunkowo szybki obiad dla wielbicieli kasz. Aromatyczna kasza jęczmienna ugotowana z warzywami w bulionie i podana z pulpetami z mięsa mielonego stanowi pyszne urozmaicenie codziennego menu.
Składniki na potrawkę z mięsa mielonego, marchewki i kaszy (4 porcje):
- średnia cebula
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 marchewki
- pietruszka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki bulionu (dałam drobiowy)
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Pulpety:
- 300 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- suszone pomidory (przyprawa), zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i dodajemy do cebuli. Warzywa smażymy jeszcze chwilę. Następnie wlewamy do nich szklankę bulionu i wsypujemy kaszę. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do garnka. Kiedy kasza wchłonie bulion, wtedy wlewamy kolejną porcję płynu. Po trzeciej szklance bulionu do kaszy dodajemy również koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy. Całość gotujemy do momentu, aż kasza i warzywa będą miękkie.
Mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy je z kaszą.
Zobacz inne przepisy z kaszą jęczmienną:
Kasza Jęczmienna Z Warzywami – Danie Fit
Kotlety Z Kaszy Jęczmiennej I Mięsa Mielonego
Kotlety Z Kaszy Jęczmiennej
Kresowe Gołąbki Z Kaszy Jęczmiennej
Zostaw odpowiedź