Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami to lekka, zdrowa i kolorowa sałatka idealna jako dodatek do obiadu, do pieczonych czy grillowanych mięs lub jako samodzielny posiłek, który można podać z grzankami. Jest szybka do zrobienia, smaczna i bogata w witaminy (C, kwas foliowy) oraz mikroelementy (żelazo, potas).
Składniki na sałatkę z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami:
-
- 300 g brukselki (świeża lub mrożona)
-
- 250 pomidorków koktajlowych
-
- 100 g roszponki
-
- pęczek rzodkiewek
-
- mała czerwona cebula
-
- gruszka
-
- 3 łyżki oleju lnianego
-
- 2 łyżki soku z cytryny
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Brukselkę gotujemy na parze do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia, większe kapustki przekrawamy na pół. Rzodkiewki i gruszkę kroimy w niezbyt drobną kostkę, cebulę w piórka. Roszpunkę i pomidory myjemy i osuszamy. Olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Polewamy olejem z sokiem z cytryny. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na lekkie sałatki:
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami
Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem
Sałatka z rukolą, niebieskim serem i pistacjami
Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal)
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Sałatka z brokułami i sosem winegret
Zostaw odpowiedź