Dania główne

Chili con carne – prosty i szybki przepis

Chili con carne to pyszne danie jednogarnkowe rodem z kuchni teksańskiej, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Podajemy je z ryżem, tortillą lub pieczywem. Przepis jest szybki do zrobienia i mało skomplikowany, więc będzie idealny, kiedy mamy ochotę na smaczne, aromatyczne danie, a nie chce nam się siedzieć godzinami w kuchni.

 

Składniki na chili con carne:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu (wołowy lub warzywny)
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • 2 czerwone papryczki pepperoni
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, kolendra, pietruszka, ostra papryka lub chili w proszku (jeśli nie lubicie ostrych potraw, można pominąć)

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy jakieś 8-10 minut. W tym czasie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, wlewamy bulion oraz passatę pomidorową. Dodajemy również papryki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Chili con carne – prosty i szybki przepis

Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe:

Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe

Zupa Gulaszowa Po Zbójnicku

Kociołek Chłopski Z Makaronem – Obiad Jednogarnkowy

Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis

Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym

Schab Zapiekany Z Warzywami W Sosie Śmietanowo-Musztardowym

Emilia

View Comments

  • Chilli con carne to jedno z moich ulubionych dań w zimie :) Genialnie rozgrzewa, a jak smakuje...

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago