Chili con carne – prosty i szybki przepis
Chili con carne to pyszne danie jednogarnkowe rodem z kuchni teksańskiej, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Podajemy je z ryżem, tortillą lub pieczywem. Przepis jest szybki do zrobienia i mało skomplikowany, więc będzie idealny, kiedy mamy ochotę na smaczne, aromatyczne danie, a nie chce nam się siedzieć godzinami w kuchni.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy jakieś 8-10 minut. W tym czasie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, wlewamy bulion oraz passatę pomidorową. Dodajemy również papryki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Chilli con carne to jedno z moich ulubionych dań w zimie :) Genialnie rozgrzewa, a jak smakuje...