Pikantne żeberka w ketchupie – prosty przepis

Pikantne żeberka w ketchupie
Pikantne żeberka w ketchupie

Pikantne żeberka w ketchupie zapiekane z cebulą w piekarniku są bardzo pyszne, miękkie i soczyste. Ten bardzo szybki i prosty przepis często wykorzystuję, gdyż wszystkim wyśmienicie smakuje. Jeśli nie lubicie ostrych smaków, użyjcie łagodnego ketchupu i nie dodawajcie ostrej papryki.

Składniki na pikantne żeberka w ketchupie:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • szklanka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • łyżka oleju
  • czosnek granulowany, papryka wędzona i ostra (może też być chili), majeranek, oregano, bazylia, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ketchup mieszamy z sosem sojowym, olejem i przyprawami. Tak powstałą marynatą smarujemy żeberka. Następnie nakrywamy je folią i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pokrojone w plastry cebule. Żeberka pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1 h i 20 minut (aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości).

Pikantne żeberka w ketchupie
Pikantne żeberka w ketchupie

 

Zobacz inne przepisy na mięso z ketchupem:

Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad

Karkówka Z Pieczarkami I Cebulą

Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką

Skrzydełka W Miodzie I Keczupie

Karkówka W Sosie Ketchupowym

Karkówka W Miodzie