Pikantne żeberka w ketchupie zapiekane z cebulą w piekarniku są bardzo pyszne, miękkie i soczyste. Ten bardzo szybki i prosty przepis często wykorzystuję, gdyż wszystkim wyśmienicie smakuje. Jeśli nie lubicie ostrych smaków, użyjcie łagodnego ketchupu i nie dodawajcie ostrej papryki.
Składniki na pikantne żeberka w ketchupie:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- szklanka pikantnego ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- łyżka oleju
- czosnek granulowany, papryka wędzona i ostra (może też być chili), majeranek, oregano, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ketchup mieszamy z sosem sojowym, olejem i przyprawami. Tak powstałą marynatą smarujemy żeberka. Następnie nakrywamy je folią i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pokrojone w plastry cebule. Żeberka pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1 h i 20 minut (aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości).
Zobacz inne przepisy na mięso z ketchupem:
Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad
Karkówka Z Pieczarkami I Cebulą
Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką
Skrzydełka W Miodzie I Keczupie
Karkówka W Sosie Ketchupowym
Karkówka W Miodzie
Zostaw odpowiedź