Sałatka z rybą w oleju, która z powiedzeniem może służyć również jako pasta do pieczywa jest szybka i prosta do zrobienia, a do tego bardzo smaczna. Powstaje kilku prostych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. U mnie właśnie często wala się jakaś puszka rybna, z którą nie wiadomo co zrobić, a okazuje się, że z takiej puszki można przygotować pyszną sałatkę dla całej rodziny.
Składniki na sałatkę z rybą w oleju:
-
- puszka fileta rybnego w oleju (dałam makrelę)
-
- 3 jajka
-
- mała cebulka
-
- 2 ogórki kiszone
-
- czubata łyżka majonezu
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki również kroimy w drobną kostkę. Rybę odsączamy z oleju na ręczniku papierowym, następnie przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niej pokrojone jajka, cebulę i ogórki. Dokładamy także majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.
Zobacz przepisy na inne pasty do chleba:
Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut
Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa
Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pasta na kanapki z sardynkami
Zostaw odpowiedź