Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym to bardzo smaczne, szybkie do zrobienia i niewymagające wiele pracy danie, które można podać na lekki obiad czy kolację na ciepło. Wymaga tylko kilku składników i świetnie sprawdzi się późnym latem, kiedy mamy sezon ma paprykę. Taka potrawa jest niskokaloryczna, zdrowa i smaczna. Można ją przygotować będąc również na diecie redukcyjnej.
Jak zrobić paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym?
Całość przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy ugotować ryż, wymieszać go z mięsem mielonym i passatą pomidorową. Takim farszem nadziewamy surowe papryki i wkładamy do piekarnika. Papryki muszą się piec w piekarniku przez około godzinę i gotowe.
Składniki na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym:
- 4 duże czerwone papryki
- 100 g ryżu np. jaśminowy lub basmati
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- pół szklanki passaty pomidorowej
- szklanka bulionu
- sól, pieprz czarny, papryka ostra, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji producenta. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie ryż mieszamy z surowym mięsem mielonym i passatą pomidorową. Przyprawiamy do smaku.
Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami.
Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 C.
Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z papryką:
Papryka z farszem meksykańskim
Obiad na szybko – placuszki z szynką i papryką
Papryka faszerowana pieczarkami i mięsem mielonym (309 kcal)
Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką
Leczo z kiełbasą i papryką
Zostaw odpowiedź