Tiramisu to bardzo smaczny i szybki do zrobienia włoski deser na bazie kremu z mascarpone i jajek oraz biszkoptów nasączonych kawą, który podaje się po schłodzeniu.
Składniki na tiramisu:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g drobnego cukru
- 4 średnie jajka
- około 300 g podłużnych biszkoptów
- 300 ml mocnej kawy espresso
- 2 łyżki alkoholu (u nas najpopularniejszy jest likier Amaretto, można dodać również rum czy brandy, a na włoskich stronach często jest wymieniane wino Marsala)
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Jajka przelewamy gorącą wodą. Oddzielamy białka od żółtek. Zaparzoną kawę odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Osobno ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas miksując.
Do masy z żółtek i mascarpone dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Kawę mieszamy z likierem i przelewamy do głębokiego talerza.
W kawie nasączamy biszkopty, które układamy obok siebie na dnie blaszki do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) lub innego płaskiego naczynia. Na nich rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone i znów układamy biszkopty nasączone kawą. Następnie rozsmarowujemy pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy kakao. Deser odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężał.
Zobacz inne przepisy na szybkie desery:
Tiramisu Dla Dzieci – Bez Kawy, Alkoholu I Surowych Jajek
Crumble Jabłkowe Z Kruszonką
Pieczone Banany
Deser Z Malinami I Crunchami
Szybki Deser Z Granatem I Borówkami
Ciastka Francuskie Z Dżemem I Kruszonką
Zostaw odpowiedź