Zapiekanka z makaronu i warzyw jest pyszna, zdrowa i sycąca. Będzie wspaniałym pomysłem na szybki bezmięsny obiad dla zabieganych. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron z białej fasoli, dzięki czemu zapiekanka jest bezglutenowa, bogata w białko i błonnik, ale możecie wykorzystać dowolny inny makaron.
Składniki na zapiekankę z makaronu i warzyw (około 3 porcje):
- 150 g makaronu z białej fasoli (lub inny ulubiony)
- papryka czerwona
- niewielka cukinia
- czerwona cebula
- puszka ciecierzycy
- łyżka oleju rzepakowego
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, przyprawa suszone pomidory
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu al dente. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw cebulę. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Warzywa smażymy, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Podsmażone warzywa mieszamy z makaronem, dodajemy ciecierzycę z puszki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut.
Zobacz inne przepisy na szybkie wegetariańskie obiady:
Makaron Z Warzywami Po Azjatycku (Wege I Fit)
Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit)
Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków
Jajka W Sosie Porowo-Śmietanowym
Makaronowa Zapiekanka Z Warzywami
Wegetariański Gulasz Warzywny
Zostaw odpowiedź