Racuszki z gruszką na maślance to pyszne i proste do zrobienia placuszki na słodko, które świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Robi się je błyskawicznie, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i porcje ciasta usmażyć na patelni. Najlepiej smakują na ciepło, dlatego na drugi dzień po przygotowaniu odgrzewam je w mikrofalówce i też są smaczne jak świeże.
Z czym podać racuszki z gruszką?
Można je podać bez żadnych dodatków, oprószone tylko cukrem pudrem. Świetnie smakują również polane miodem, syropem klonowym czy innym słodkim sosem. Można również podać je z dżemem czy owocami i bitą śmietaną.
Składniki na racuszki z gruszką (około 10 sztuk):
- 3,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (450 g)
- 1 jajko rozmiar L
- 3 łyżki cukru
- pół litra maślanki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże gruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Resztę składników czyli mąkę, jajko, cukier, sól, proszek do pieczenia i maślankę przekładamy do jednej miski i mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy robotem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy gruszki i mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy około 1,5 cm warstwę oleju i dużą łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy z obu stron po kilka minut, aż będą złociste. Usmażone kładziemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy na pyszne placuszki na słodko:
Szybkie placuszki na jogurcie greckim z twarogiem
Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie i puszyste
Placki owsiane z bananem – przepis na zdrowe śniadanie
Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami
Racuchy drożdżowe jak pączki
Zostaw odpowiedź