Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z masą budyniową i cytrynową bitą śmietaną.
Składniki:
- 2 opakowania herbatników
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół kostki masła
- budyń waniliowy
Pianka:
- opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
- opakowanie śnieżki + 200 ml mleka
Przygotowanie
Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W międzyczasie do miski wlewamy szklankę mleka, wsypujemy mąki i budyń, mieszamy do gładkiego połączenia się składników. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając. Masę lekko studzimy. W tym czasie układamy na dnie blaszki herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 26x20cm). Wylewamy na herbatniki masę budyniową, układamy kolejną warstwę herbatników.
Do wysokiego naczynia wlewamy 200 ml zimnego mleka i wsypujemy śnieżkę. Miksujemy aż powstanie gęsta piana. Nie przerywając miksowania wlewamy tężejącą galaretkę. Miksujemy aż składniki się połączą. Wykładamy piankę na warstwę herbatników. Wygładzamy wierzch i wstawiamy blachę do lodówki.
Zostaw odpowiedź