Sałatka warstwowa z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym jest błyskawiczna do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie, na świątecznym stole czy jako lunch do pracy. Bardzo ją lubię, gdyż jest pyszna, sycąca, kolorowa i ładnie się prezentuje na stole. Jeśli lubicie ryby, z pewnością przypadnie wam do gustu.
Składniki na sałatkę warstwową z tuńczykiem:
- 2 puszki tuńczyka o wadze około 150 g po odsączeniu (najlepiej w kawałkach i w sosie własnym)
- średniej wielkości czerwona cebula
- mała puszka kukurydzy (około 150 g po odsączeniu)
- 4 jajka
- około 150 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą i przyprawami. W szklanej salaterce układamy kolejno: tuńczyk, cebula czerwona, kukurydza, jajka, sos majonezowy i na wierzchu ser żółty. Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce.
Zobacz inne przepisy na sałatki warstwowe:
Sałatka Warstwowa Z Makaronem – Pyszna I Prosta
Sałatka Ze Szprotkami Na Krakersach
Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką
Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem
Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym
Szybka Sałatka Warstwowa Z Jajkiem I Pomidorem – Niezawodny Przepis
Zostaw odpowiedź