Domowa pizza – ten przepis przyda się wszystkim miłośnikom pizzy (a znacie kogoś, kto jej nie lub?). Jest prosta i łatwa do zrobienia, jedyną niedogodnością jest to, że trzeba poczekać na wyrośnięcie ciasta, ale tego nie da się ominąć przy cieście drożdżowym. Jednak zamiast kupować mrożonkę w markecie, z pewnością warto poświęcić trochę czasu i przygotować pizzę samodzielnie. Nie jest to nic trudnego, a smak potrawy jest o niebo lepszy. Na wierzch ciasta można dodać ulubione dodatki – u mnie odbywa się to zazwyczaj na zasadzie „sprzątania lodówki” – wrzucam, co akurat mam pod ręką.

 

Składniki na domową pizzę:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Dodatki:

  • 3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego
  • kilka plastrów szynki
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • pomidor
  • 2 ogórki konserwowe
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, bazylia

 

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże i sól. Suche składniki mieszamy łyżką. Do nich wlewamy oliwę oraz wodę. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm). Znowu odstawiamy na jakieś 20 minut, aby ciasto lekko podrosło. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 C i podpiekamy jakieś 8 minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, rozsmarowujemy na nim ketchup lub sos pomidorowy i nakładamy dodatki pokrojone w plasterki. Na koniec obsypujemy przyprawami i posypujemy startym serem żółtym. Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Domowa pizza – prosty przepis

 

Zobacz inne przepisy na pizzę:

Domowa Pizza Kebab-Gyros

Dietetyczna Pizza Na Kalafiorowym Spodzie (202 Kcal)

Pizza Na Cieście Francuskim

Domowa Pizza Na Grubym Cieście

Pizza Z Patelni Z Sosem Pomidorowym

Pizza Z Mozzarellą, Bazylią I Pomidorami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago