Paszteciki z kapustą i pieczarkami to pyszne drożdżowe co nieco, które świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, albo jako dodatek do zupy, zwłaszcza do barszczu czerwonego. Są mięciutkie i puszyste, nawet 2-3 dni po upieczeniu.
Składniki na paszteciki z kapustą i pieczarkami (około 50 sztuk):
Ciasto:
-
- 500 g mąki pszennej
-
- 25 g świeżych drożdży
-
- 200 ml mleka
-
- 1/4 szklanki oleju
-
- 1 jajko
-
- 1 łyżeczka cukru
-
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
-
- 400 g kiszonej kapusty
-
- 1 duża cebula
-
- 250 g pieczarek
-
- po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
-
- sól, pieprz do smaku
Ponadto:
jajko do posmarowania ciasta,
mak, sezam, czarnuszka do posypania
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy około 1,5 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Następnie odcedzamy, wybieramy ziarna ziela angielskiego i liście i odstawiamy.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie na patelnię dodajemy kapustę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, olej, i resztę ciepłego mleka. Dodajemy rozczyn i całość wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbyt lepić do ręki, podsypujemy je mąką. Ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto przekładamy z miski na stolnicę i krótko wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto dzielimy na kule wielkości mandarynki. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Na prostokąty wykładamy farsz i rozsmarujemy równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie rulon kroimy ostrym nożem w poprzek co około 5 cm. Paszteciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Paszteciki nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut, aby podrosły. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem albo innymi ziarnami (nie jest to konieczne). Podrośnięte paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Zobacz inne przepisy na paszteciki:
Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym
Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem
Paszteciki z kapustą i grzybami
Zostaw odpowiedź