Sałatka z rukolą, camembertem i bobem sprawdzi się na grillu, jako dodatek do pieczonego mięsa, ale także jako przekąska na imprezie czy danie na kolację. Jest pyszna, kolorowa i dość sycąca. Zawsze przygotowuję ją latem, kiedy mamy sezon na mój ulubiony bób, ale równie dobrze można wykorzystać bób mrożony, ewentualnie zamienić na fasolę z puszki.
Jak przygotować sałatkę z rukolą, camembertem i bobem?
Sałatkę robi się dość szybko. Wystarczy ugotować makaron i bób, a w międzyczasie uprażyć pestki dyni, pokroić pomidory i camemberta. Następnie wszystko razem poukładać na talerzu, polać sosem winegret i gotowe.
Składniki na sałatkę z rukolą, camembertem i bobem:
- szklanka (80 g) makaronu cavatappi (albo kolanka czy świderki)
- 500 g bobu
- camembert
- garść rukoli
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki pestek dyni
Sos winegret:
- 2 łyżki oliwy (dałam truflową)
- łyżka soku z cytryny
- łyżka wody
- łyżeczka miodu
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (2-3 minuty krócej niż zaleca producent). Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Bób gotujemy na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, natomiast pomidorki przekrawamy na pół. Krążek camemberta kroimy w trójkąciki. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
Makaron mieszamy z rukolą i bobem. Składniki wykładamy na duży płaski talerz. Na makaronie układamy pomidorki i camemberta. Całość posypujemy pestkami dyni i polewamy sosem winegret. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na sałatki na grilla:
Sałatka z ogórkiem i jajkiem – na grilla i nie tylko
Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis
Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla
Szybka sałatka z ogórkiem i serem feta (na grilla)
Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal)
Zostaw odpowiedź