Moja wersja popularnej sałatki gyros.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- pół główki kapusty pekińskiej (jeśli jest mała to cała)
- 2 spore cebule
- curry
- pomidor
- masło
- puszka kukurydzy konserwowej
- 5-6 ogórków konserwowych
Marynata do kurczaka:
- przyprawa kebab/gyros
- słodka papryka i ostra
- oliwa z oliwek
Sos:
- 3 łyżki jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy je do ostygnięcia.
Cebulkę kroimy w piórka i przesmażamy na maśle. W trakcie smażenia dodajemy curry. Następnie cebulę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ogórki kroimy w plasterki, pomidora w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Kapustę siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników na sos.
W szklanym przeźroczystym naczyniu układamy składniki w kolejności: połowa pokrojonej kapusty pekińskiej, kukurydza, kurczak, cebulka, ogórek konserwowy, pomidor, reszta kapusty, sos.
Bardzo przyjemna wersja 🙂 Z curry nigdy nie robiłam, więc może czas przetestować coś nowego 😉