Sałatka gyros

Moja wersja popularnej sałatki gyros.

Składniki:

    • podwójna pierś z kurczaka
    • pół główki kapusty pekińskiej (jeśli jest mała to cała)
    • 2 spore cebule
    • curry
    • pomidor
    • masło
    • puszka kukurydzy konserwowej
    • 5-6 ogórków konserwowych

Marynata do kurczaka:

    • przyprawa kebab/gyros
    • słodka papryka i ostra
    • oliwa z oliwek

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy je do ostygnięcia.
Cebulkę kroimy w piórka i przesmażamy na maśle. W trakcie smażenia dodajemy curry. Następnie  cebulę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ogórki kroimy w plasterki, pomidora w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Kapustę siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników na sos.
W szklanym przeźroczystym naczyniu układamy składniki w kolejności: połowa pokrojonej kapusty pekińskiej, kukurydza, kurczak, cebulka, ogórek konserwowy, pomidor, reszta kapusty, sos.

gyros