Mizeria po kaszubsku słodko-kwaśna to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się również na grillu. Robi się ją bardzo szybko, wystarczy pokroić ogórki, choć trzeba trochę odczekać, aby się „przegryzły” i nabrały słodko-kwaśnego smaku. Jeśli znudziła wam się tradycyjna mizeria ze śmietaną, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Smak z pewnością zaskoczy domowników.
Składniki na mizerię po kaszubsku:
- 5-6 ogórków gruntowych
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 1/4 szklanki octu
- mały pęczek kopru
Przygotowanie
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Do wody wsypujemy cukier, wlewamy ocet i całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Taką mieszanką zalewamy ogórki i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie z ogórków odlewamy wodę i mieszamy je z posiekanym koperkiem.
Zobacz inne przepisy na szybkie surówki do obiadu:
Surówka z sałaty i ogórka – szybka i smaczna
Surówka z pomidorów i ogórków do obiadu
Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC
Najprostsza surówka z marchewki
Surówka z pomidorów i czerwonej fasolki
Zostaw odpowiedź