Mizeria po kaszubsku słodko-kwaśna – doskonała do obiadu

Mizeria po kaszubsku słodko-kwaśna – doskonała do obiadu
Mizeria po kaszubsku słodko-kwaśna – doskonała do obiadu

Mizeria po kaszubsku słodko-kwaśna to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się również na grillu. Robi się ją bardzo szybko, wystarczy pokroić ogórki, choć trzeba trochę odczekać, aby się „przegryzły” i nabrały słodko-kwaśnego smaku. Jeśli znudziła wam się tradycyjna mizeria ze śmietaną, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Smak z pewnością zaskoczy domowników.

 

Składniki na mizerię po kaszubsku:

  • 5-6 ogórków gruntowych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanki octu
  • mały pęczek kopru

Przygotowanie

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Do wody wsypujemy cukier, wlewamy ocet i całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Taką mieszanką zalewamy ogórki i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie z ogórków odlewamy wodę i mieszamy je z posiekanym koperkiem.

Mizeria po kaszubsku słodko-kwaśna – doskonała do obiadu
Mizeria po kaszubsku słodko-kwaśna – doskonała do obiadu

Zobacz inne przepisy na szybkie surówki do obiadu:

Surówka z sałaty i ogórka – szybka i smaczna

Surówka z pomidorów i ogórków do obiadu

Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC

Najprostsza surówka z marchewki

Surówka z pomidorów i czerwonej fasolki