Piersi z indyka pod pierzynką z marchewki to bardzo prosty do zrobienia, ale niezwykle smaczny pomysł na sznycle z piekarnika. Świetnie sprawdzą się na codzienny, jak i odświętny obiad. Zamiast piersi z indyka oczywiście sprawdzą się również filety z kurczaka.
Z czym podać piersi z indyka pod pierzynką?
Jest to danie bardzo uniwersalne, dlatego możecie postawić na dodatki według własnych upodobań. U mnie, jeśli piersi podaję na obiad, najczęściej jest to puree ziemniaczane i sezonowa surówka np. z kapusty czy mizeria z ogórków. Jeśli chcecie takie danie podać na imprezie to nie potrzeba żadnych dodatków.
Składniki na piersi z indyka pod pierzynką (4 porcje):
- około 0,5 kg piersi z indyka
- duża marchew
- 4 łyżeczki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś kroimy na cztery plastry grubości 2-3 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy je solą i pieprzem z każdej strony. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z majonezem.
Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Każdy plaster smarujemy łyżeczką ketchupu. Następnie rozkładamy marchew z majonezem i posypujemy startym serem żółtym.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z indyka:
Udziec indyka pieczony w rękawie – szybki i smaczny przepis na obiad
Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad
Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis
Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe
Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad
pychotka! 🙂