Zapiekanka warzywna z kiełbasą to bardzo proste i pyszne danie, które można podać na szybki obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy mamy mało warzyw sezonowych, więc mrożonki są świetnym sposobem na dostarczenie witamin i minerałów. Taka zapiekanka nie wymaga wiele pracy i jest mało skomplikowana, więc wyjdzie każdemu.
Składniki na zapiekankę warzywną z kiełbasą:
- 500 g ziemniaków
- duża cebula
- marchew
- 500 g kiełbasy (może być typu śląska, albo bardziej sucha jak myśliwska)
- opakowanie ulubionej mrożonki typu Warzywa na Patelnię
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, oregano, bazylia, ostra papryka (można również użyć mieszanki przypraw dołączonej do Warzyw na Patelnię)
Przygotowanie
Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oleju. Do cebuli dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry i smażymy do zarumienienia. Kiełbasę z cebulą odstawiamy i na tej samej patelni smażymy Warzywa na patelnię.
Wszystkie składniki tj. kiełbasę z cebulą, marchew, ziemniaki i warzywa na patelnię mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut.
Zobacz inne przepisy na szybkie dania z kiełbasą:
Zapiekanka Wiejski Kociołek – smaczny obiad z piekarnika
Jednogarnkowy makaron z kiełbasą
Zapiekanka z ziemniakami, marchewką i kiełbasą – szybki obiad
Kiełbasa zapiekana na puree ziemniaczanym
Warzywa z kiełbasą czyli pyszny pomysł na obiad
Zostaw odpowiedź