Sałatka z burakami, niebieskim serem i sezamem to pyszna kolorowa i wykwintna sałatka, która świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację we dwoje czy na imprezie. Świetnie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje.
Jak zrobić sałatkę z burakami, niebieskim serem i sezamem?
O ile macie już ugotowane buraki (ja kupuję je w markecie w paczkach po 500 g) to przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie. Wystarczy wymieszać składniki na sos, uprażyć sezam i pokroić resztę składników. Następnie wszystko rozkładamy na talerzach i gotowe.
Składniki na sałatkę z burakami, niebieskim serem i sezamem:
- 300 g gotowanych buraków
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 100 g mixu sałat
- 300 g pomidorków koktajlowych
- mała cebula czerwona
- 2 garście oliwek zielonych
- 2 łyżki sezamu
Sos:
- 3 łyżki oliwy truflowej (można zamienić na oliwę z oliwek)
- łyżka octu ryżowego (można zamienić na sok z cytryny)
- łyżeczka musztardy brzoskwiniowej (można zamienić na inną musztardę np. sarepską)
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz, czosnek suszony
Przygotowanie
Ugotowane buraki obieramy i kroimy w paski. Ser kruszymy na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka. Oliwki przekrawamy na pół. Sezam prażymy na suchej patelni.
Na dwóch dużych płaskich talerzach rozkładamy kawałki sałaty, na niej układamy buraki, pomidorki, cebulę, oliwki i ser pleśniowy.
Przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z octem, musztardą, miodem i przyprawami. Sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy uprażonym sezamem. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na oryginalne i wykwintne sałatki:
Sałatka z jajkiem i pieczonym kalafiorem – prosty i szybki przepis
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami
Sałatka z granatem
Efektowna sałatka na przyjęcie
Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal)
Zostaw odpowiedź