Ziemniaki faszerowane śledziem i twarogiem, zapiekane w piekarniku to pyszny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Danie jest szybkie, proste do zrobienia i błyskawicznie znika ze stołu. Powstaje z kilku prostych składników, ale właśnie takie klasyczne połączenia są najlepsze. Śledzie, ziemniaki i twaróg w połączeniu z cebulką i ogórkami tworzą smaczne danie, któremu nie można się oprzeć. Stanowią samodzielne danie, do którego nie potrzeba już żadnych dodatków. Można ewentualnie dodać jakąś zieloną surówkę. Ziemniaki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na ziemniaki faszerowane śledziem:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 250 g twarogu (dałam półtłusty)
- 200 g śledzi (gotowe filety śledziowe ze słoika w marynacie z octem i olejem)
- 3 łyżki śmietany 18%
- cebula (może być marynowana ze słoika ze śledziami)
- 3 ogórki konserwowe (mogą też być kiszone)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Twaróg rozgniatamy widelcem i przekładamy do miski. Dodajemy do niego śledzie, śmietanę i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy niezbyt głęboko środek, aby stworzyć małe zagłębienie. Ziemniaki przekładamy na blaszkę. Na każdego z nich nakładamy dużą łyżkę twarogu ze śledziami. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 25 minut. W tym czasie cebulę i ogórka kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą. Po wyjęciu z piekarnika na ziemniaki nakładamy pokrojone warzywa.
Zobacz inne przepisy na śledzie:
Śledzie w śmietanie – tradycyjny przepis
Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie
Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Śledzie w sosie śmietanowo-ogórkowym
O! to coś dla mnie, mniam! 🙂