Przepis na pyszny obiad. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.
Składniki:
Do pulpetów:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- jajo
- pietruszka (dałam łyżeczkę suszonej)
- namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta kajzerka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- mąka
Ponadto:
- czerwonej papryki
- średnia cebula
- 4-5 ogórków konserwowych
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- zioła dalmatyńskie, słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- łyżka mąki pszennej i 1/3 szklanki zimnej wody
Przygotowanie
Mięso łączymy z jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kajzerką, wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące i wrzucamy na osolony wrzątek (około 1,5 litra). Gotujemy na małym ogniu (około 20 minut), następnie pulpeciki wyjmujemy na talerz. Wywar w którym się gotowały zostawiamy.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i ogórki w plasterki, paprykę w paski.
Na patelni podsmażamy na złoty kolor cebulę, następnie dodajemy pieczarki, po chwili paprykę i ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym przekładamy do wywaru po pulpetach. Dorzucamy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go. Pulpety przekładamy do sosu, całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.
Zostaw odpowiedź