Sałatka z szynką konserwową i pieczarkami jest pyszna, prosta do zrobienia i szybko znika ze stołu. Z podanych składników wychodzi naprawdę spora salaterka, dlatego sałatka będzie idealna na imprezę ze dużą ilością gości. Sałatkę można też zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, będzie świetną propozycją na drugie śniadanie. Ta sałatka to prawdziwy misz-masz, ale za to smakowity.
Składniki na sałatkę z szynką konserwową i pieczarkami:
- ok 300 g szynki konserwowej
- 3-4 ogórki konserwowe
- średni słoiczek marynowanych pieczarek (około 160 g po odsączeniu)
- 5 jajek
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- 200 g sera żółtego
- 2-3 łyżki majonezu
- pieprz, sól
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty, ogórki konserwowe i pieczarki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy do smaku. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Sałatkę wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Zobacz inne przepisy na sałatkę z szynką konserwową:
Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym
Sałatka Z Tortellini I Porem
Sałatka Z Kaszy Jaglanej I Szynki
Wiosenna Sałatka Z Rzodkiewką, Szynką I Szczypiorkiem
Sałatka Z Porem, Szynką I Papryką Konserwową
Zostaw odpowiedź