Proste i szybkie ciasto, idealne kiedy wpadną niezapowiedziani goście.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 4 jajka
- szklanka cukru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 4 łyżki konfitury (dałam śliwkową)
Przygotowanie
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej i aromat, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę masy wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodajemy kakao i konfiturę. Ciasto miksujemy i wylewamy na jasną część. Ciasto pieczemy w piekarniku ok 30 min.
Nic się nie stanie jeśli zrobiłam już ciasto, ale mam problemy z piekarnikiem i muszę poczekać parę godzin? Nie ucierpi na tym ciasto?
Nie powinno, choć nigdy kilku godzin z wypiekiem nie czekałam.
Do ilu stopni nagrzac piekarnik?
180 C
na jaką blechę (wymiary) ten przepis?
24×24 cm