Dania główne

Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym

Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym jest prosta do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Kukurydza, fasola, papryka i cebula to standardowe składniki w kuchni meksykańskiej, które świetnie pasują do mięsa mielonego, makaronu i pomidorów. Zapiekanka świetnie syci i rozgrzewa, dlatego sprawdzi się zwłaszcza w chłodniejsze dni.

 

Składniki na zapiekankę meksykańską z makaronem i mięsem mielonym:

  • 250 g niezbyt drobnego makaronu (dałam gnocchi sardi)
  • 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale wieprzowe czy z indyka też może być; robiłam również w wersji bezmięsnej z wegańskim mięsem mielonym)
  • mała puszka kukurydzy (około 150 g po odsączeniu)
  • średniej wielkości cebula
  • średniej wielkości papryka czerwona
  • puszka czerwonej fasoli
  • pomidor
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • około 100 g sera żółtego
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, papryka ostra, suszone liście kolendry, suszona natka pietruszki

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski, fasolę i kukurydzę odsączamy na sicie. Pomidora zalewamy na 10 minut gorącą wodą, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i mięso mielone. Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy paprykę i pomidora i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dorzucamy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do dużej miski przekładamy makaron, mięso mielone z warzywami, kukurydzę i paprykę. Całość mieszamy dokładnie ze sobą. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze raz do smaku (jeśli lubicie ostre potrawy, nie skąpcie ostrej papryki, można również dodać chili). Danie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut.

Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym

 

Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kuchnią meksykańską:

Tortilla Po Meksykańsku – Szybka I Smaczna Przekąska

Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit)

Krokiety Po Meksykańsku Z Mięsem Mielonym

Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym

Naleśniki Po Meksykańsku

Zapiekane Krokiety Po Meksykańsku Z Tortilli

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago