Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry

Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry
Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry

Warzywa w sosie curry to przepis na dietetyczny, zdrowy, wegański obiad. To szybkie danie podajemy z ulubionym ryżem np. basmati lub makaronem ryżowym. Do jego przygotowania można wykorzystać w zasadzie dowolne warzywa jakie macie pod ręką czy to świeże czy mrożone.

 

Składniki na warzywa w sosie curry:

    • marchew
    • cebula
    • papryka
    • kawałek kalafiora
    • pół szklanki soczewicy czerwonej
    • pół szklanki fasolki szparagowej (miałam mrożonkę)
    • pół szklanki groszku (też miałam mrożony)
    • półtora szklanki bulionu warzywnego
    • 2 łyżki czerwonej pasty curry
    • 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy
    • 150 g orzechów nerkowca
    • łyżka oleju rzepakowego
    • przyprawy: curry, imbir, papryka ostra, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Soczewicę gotujemy w szklance wody przez około 15 minut. Kalafior gotujemy na parze. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Potem dodajemy inne warzywa: paprykę, fasolkę i groszek. Całość smażymy, aż warzywa będą miękki. Bulion mieszamy z mąką i pastą curry. Całość wlewamy na patelnię. Dodajemy ugotowaną soczewicę i kalafiora. Całość dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.

 

Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry
Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry

Zobacz inne przepisy na dania wegańskie:

Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Ryż po meksykańsku (wege i fit)

Kaszotto z warzywami (300 kcal)

Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański)

Gazpacho – chłodnik z pomidorów