Warzywa w sosie curry to przepis na dietetyczny, zdrowy, wegański obiad. To szybkie danie podajemy z ulubionym ryżem np. basmati lub makaronem ryżowym. Do jego przygotowania można wykorzystać w zasadzie dowolne warzywa jakie macie pod ręką czy to świeże czy mrożone.
Składniki na warzywa w sosie curry:
-
- marchew
-
- cebula
-
- papryka
-
- kawałek kalafiora
-
- pół szklanki soczewicy czerwonej
-
- pół szklanki fasolki szparagowej (miałam mrożonkę)
-
- pół szklanki groszku (też miałam mrożony)
-
- półtora szklanki bulionu warzywnego
-
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
-
- 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy
-
- 150 g orzechów nerkowca
-
- łyżka oleju rzepakowego
-
- przyprawy: curry, imbir, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Soczewicę gotujemy w szklance wody przez około 15 minut. Kalafior gotujemy na parze. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Potem dodajemy inne warzywa: paprykę, fasolkę i groszek. Całość smażymy, aż warzywa będą miękki. Bulion mieszamy z mąką i pastą curry. Całość wlewamy na patelnię. Dodajemy ugotowaną soczewicę i kalafiora. Całość dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.
Zobacz inne przepisy na dania wegańskie:
Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)
Ryż po meksykańsku (wege i fit)
Kaszotto z warzywami (300 kcal)
Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański)
Gazpacho – chłodnik z pomidorów
Zostaw odpowiedź