Podaję prosty przepis na karkówkę pieczoną w piekarniku z cebulą i czosnkiem. Taka karkówka jest bardzo smaczna i nie wymaga wiele pracy, a jedynie czasu, gdyż najlepiej marynować ją przez całą noc. Ja lubię ją w wersji lekko ostrej, dlatego dodaję trochę ostrej papryki albo pieprzu cayenne.
Składniki:
- 500 g karkówki
- 4 cebule
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka, bazylia, oregano
Przygotowanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i olej mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy karkówkę. Przykrywamy ją folią i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Do miski z karkówką wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy przecier wymieszany z wodą. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temp 180 C, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia.
Zostaw odpowiedź