Bardzo lubię buraczki z chrzanem jako dodatek do obiadu czy wędlin. Tym razem smak tradycyjnej ćwikły wzbogaciłam winno-słodkim smakiem jabłek. Pycha!
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 jabłko
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżeczki chrzanu (albo wedle uznania)
- sól, pieprz czarny, cukier
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie
Buraki gotujemy w mundurkach na wolnym ogniu przez około 2 godz, aż staną się miękkie. Buraki odstawiamy do wystygnięcia, następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy sok i dodajemy do buraków. Dodajemy również chrzan, sok odciśnięty z cytryny, przyprawy i oliwę. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zostaw odpowiedź