Pizza z patelni sprawdzi się idealnie, kiedy mamy problem z piekarnikiem. Ale nie musicie czekać na awarię piekarnika, żeby wypróbować ten przepis 😉
Składniki:
Ciasto na 3 pizze:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cieplej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sos do pizzy:
- pomidor
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii (albo płaska łyżeczka suszonej)
- sól,pieprz i chili
Dodatki:
- 200 g szynki gotowanej
- 2 garście czarnych oliwek
- pół cebuli czerwonej
- 250 g sera żółtego
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, olej, resztę wody i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie robimy sos. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, usuwany nasiona i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na trzy części. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju i oliwy i podgrzewamy. Część ciasta wałkujemy na koło pasujące wymiarem do patelni.
Placek kładziemy na patelnię i podpiekamy bez przykrycia. Kiedy będzie już dobrze przypieczony odwracamy go na druga stronę, nakładamy sos i resztę dodatków. Przykrywamy pokrywką i pieczemy na nieco zmniejszonym ogniu aż ciasto przypiecze się z drugiej strony.
Zostaw odpowiedź