Trójkolorowa stefanka bez pieczenia

Proste, a jednocześnie pyszne i ładnie się prezentujące ciasto, w którym głównym składnikiem jest kasza manna. Ostatnią warstwę można zrobić z innymi owocami, ja jeszcze wykorzystuję kończący się sezon na truskawki.

Składniki:
Brązowa warstwa:

  • 0,5 l mleka
  • 80 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 120 g masła
  • 90 g kaszy manny (pół szklanki)
  • 2 łyżki kakao

Warstwa biała:

  • 0,5 l mleka
  • 80 g cukru
  • 120 g masła
  • 90 g kaszy manny

Warstwa różowa:

  • 350 g truskawek
  • 2 opakowania galaretek truskawkowych

Ponadto:

  • ok 200 g herbatników

Przygotowanie
Przygotowujemy warstwę brązową: do rondla wlewamy mleko, wsypujemy kakao i cukier, dodajemy masło. Zagotowujemy, czasami mieszając. Do gotującego się mleka wsypujemy wąską stróżką kaszę i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Formę  (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nią wylewamy brązową masę i na niej znowu układamy herbatniki. Czynność powtarzamy z białą masą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną, ale jeszcze płynną galaretką. Mus wylewamy na herbatniki, które nakrywają białą warstwę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ciasto_kasza