Proste, a jednocześnie pyszne i ładnie się prezentujące ciasto, w którym głównym składnikiem jest kasza manna. Ostatnią warstwę można zrobić z innymi owocami, ja jeszcze wykorzystuję kończący się sezon na truskawki.
Składniki:
Brązowa warstwa:
- 0,5 l mleka
- 80 g cukru (niecałe pół szklanki)
- 120 g masła
- 90 g kaszy manny (pół szklanki)
- 2 łyżki kakao
Warstwa biała:
- 0,5 l mleka
- 80 g cukru
- 120 g masła
- 90 g kaszy manny
Warstwa różowa:
- 350 g truskawek
- 2 opakowania galaretek truskawkowych
Ponadto:
- ok 200 g herbatników
Przygotowanie
Przygotowujemy warstwę brązową: do rondla wlewamy mleko, wsypujemy kakao i cukier, dodajemy masło. Zagotowujemy, czasami mieszając. Do gotującego się mleka wsypujemy wąską stróżką kaszę i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Formę (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nią wylewamy brązową masę i na niej znowu układamy herbatniki. Czynność powtarzamy z białą masą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną, ale jeszcze płynną galaretką. Mus wylewamy na herbatniki, które nakrywają białą warstwę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zostaw odpowiedź