Przepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego.
Składniki:
- 500 g młodego bobu
- 6 młodych ziemniaków
- 2 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- pietruszka
- ok 2 l bulionu
- pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami)
- 2 łyżki śmietany 18%
- zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go i chwilowo odstawiamy.
Marchewkę, pietruszkę, buraki i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce. Warzywa dodajemy do bulionu i całość gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany, zupy więcej nie gotujemy.
Zostaw odpowiedź