Zupa z botwinką i bobem

Przepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego.


Składniki:

  • 500 g młodego bobu
  • 6 młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • pietruszka
  • ok 2 l bulionu
  • pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk)
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go i chwilowo odstawiamy.
Marchewkę, pietruszkę, buraki i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce. Warzywa dodajemy do bulionu i całość gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany, zupy więcej nie gotujemy.

barszcz