Pyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku.
Składniki:
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczka soli
- zioła prowansalskie
- łyżeczka cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy
Farsz
- salami
- ser żółty
- sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz
Dodatkowo
- jajko do posmarowania
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę wody, zioła, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Przygotowujemy sos: pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wybieramy nasiona. Resztę pomidora miksujemy z czosnkiem i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąty gr ok 3 mm, o krótkim boku troszkę większym niż plastry salami, a długim dwa razy dłuższym. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na jednym brzegu układamy po plasterku sera żółtego i salami. Ciasto zginamy w połowie i zlepiamy brzegi (robię to dociskając brzegi widelcem). Kieszonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 C przez około 30 min.
Zostaw odpowiedź