Pizza po wiejsku

Przepis na domowa pizzę ze swojskimi składnikami: kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym.

Składniki:

Ciasto:

    • 2,5 szklanki mąki tortowej

    • 3/4 szklanki wody

    • łyżka oleju

    • 30 g drożdży

    • szczypta soli

    • łyżeczka cukru

Dodatki:

  • kilka plastrów grubej kiełbasy
  • pół papryki czerwonej
  • cebula
  • 2 małe ogórki kiszone
  • kawałek sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu
  • pieprz

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, ogórki na plasterki. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wym. 28x28cm). Podpiekamy je w nagrzanym do 180 C piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy ketchupem, układamy resztę składników. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 15-20 minut.

pizza_wiejska