Przepis na domowa pizzę ze swojskimi składnikami: kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym.
Składniki:
Ciasto:
-
2,5 szklanki mąki tortowej
-
3/4 szklanki wody
-
łyżka oleju
-
30 g drożdży
-
szczypta soli
-
łyżeczka cukru
Dodatki:
- kilka plastrów grubej kiełbasy
- pół papryki czerwonej
- cebula
- 2 małe ogórki kiszone
- kawałek sera żółtego
- 2 łyżki ketchupu
- pieprz
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, ogórki na plasterki. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wym. 28x28cm). Podpiekamy je w nagrzanym do 180 C piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy ketchupem, układamy resztę składników. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 15-20 minut.
Zostaw odpowiedź