Ryż z marchewką, cebulą i szczypiorkiem to idealny dodatek do obiadu, jak i pyszne samodzielne danie. Podałam z rybą z tego przepisu.
Składniki:
- 100 g ryżu (dałam biały, ale może być jaśminowy, dziki, basmanti itd.)
- średnia marchew
- 2 dymki
- około 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- ok 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy około 3 minuty krócej niż podano w instrukcji na opakowaniu, aby był lekko twardawy. Marchew ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni, następnie dodajemy ugotowany ryż, zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy około 5 minut, następnie dodajemy posiekany szczypiorek i potrawę wykładamy na talerze.
Zostaw odpowiedź