Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony z ziemniakami i cebulą to sprawdzony przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Jest to danie bardzo proste do przygotowania, a jeśli zamarynujemy kurczaka dzień wcześniej, to resztę przygotujemy błyskawicznie. Do kurczaka z ziemniakami wystarczy podać surówkę i obiad mamy gotowy. Polecam!
Składniki na kurczaka w musztardzie:
-
- około 5 udek z kurczaka (można wykorzystać inne części kurczaka np. skrzydełka)
- 6-7 ziemniaków
- 2 cebule
- sól, rozmaryn
Na marynatę:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- łyżka miodu (dałam lipowy)
- łyżka oleju
- sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie
Udka myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą. Kurczaka smarujemy gruntownie marynatą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej, żeby marynował się przynajmniej 12 godz). Po tym czasie obrane ziemniaki kroimy w plastry. Cebule kroimy w piórka. Ziemniaki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy sól i rozmaryn.
Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a na nich układamy kurczaka. Całość pieczemy przez około godzinę w temp 180 C pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aby skórka z kurczaka się ładnie zarumieniła.
Zostaw odpowiedź