Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami jest bardzo aromatyczna i soczysta. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie tartego chrzanu lub ćwikły. Tak przygotowana kiełbasa jest idealna na każdą okazję: święta Wielkanocne, imprezę ze znajomymi czy zwykły posiłek. Kupując białą kiełbasę należy zwrócić uwagę na jej skład, aby miała jak najmniej dodatków typu konserwanty, barwniki czy regulatory smaku.
Składniki na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą i pieczarkami:
- około 0,5 kg białej kiełbasy parzonej
- 2 spore cebule
- 200 g pieczarek
- kilka gałązek świeżego tymianku
Marynata:
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- pół szklanki wody
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz, majeranek suszony, papryka wędzona, papryka ostra, tymianek suszony
Przygotowanie
Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Marynatą smarujemy białe kiełbasy i odstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej 8-12 godz).
Cebule kroimy w piórka pieczarki w połówki, większe w ćwiartki. Kiełbasę wraz z całą marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę, pieczarki i gałązki tymianku. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć nakrycie, jeśli chcemy żeby kiełbasa się przyrumieniła.
Zostaw odpowiedź