Drożdżowe paluchy z serem to pyszny pomysł na wyborne śniadanie na słodko czy deser do popołudniowej kawy. Wychodzą mięciutkie i puszyste. Skuszą nawet największych niejadków!
Składniki na drożdżowe paluchy z serem (około 16 sztuk):
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml (szklanka) mleka
- 650 mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
Masa serowa:
- 340 g sera białego
- 2 żółtka (białka przydadzą się do posmarowania paluchów)
- 100 g drobnego cukru
- kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego (można pominąć)
Przygotowanie
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie. Łączymy go z żółtkami, cukrem i ewentualnie olejkiem. Mieszamy dokładnie.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5-2cm.
Na połowie prostokąta rozsmarowujemy masę serową.
Następnie ciasto składamy w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera.
Ciasto tniemy na paski grubości około 3-4 cm.
Każdy pasek skręcamy kilka razy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Paluchy odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut z termoobiegiem. Można posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem.
To jest najlepszy przepis na świecie! Genialny w smaku, ciasto wychodzi perfekcyjnie sprężyste, mieciutkie No boskie, już parę razy robiłam te paluchy i zawsze wychodzą. Rodzinka i ja uwielbiamy je. Bardzo dziękuję za ten przepis za to, że jest prosto napisany i prosty do zrobienia a na koniec dodam, że robiła to osoba której nie wychodziła nigdy zwykla Babka…