Ryż po meksykańsku to pyszne i lekkie danie w sam raz na obiad. Jedna duża porcja ma 550 kcal i jest bogatym źródłem magnezu, fosforu i potasu. Jeśli lubicie kuchnię meksykańską, a do tego dbacie o linię, koniecznie musicie wypróbować to danie.
Składniki na ryż po meksykańsku (2 porcje):
- 150 g ryżu brązowego
- cebula
- papryka pepperoni zielona (czerwona też może być)
- papryka zielona
- puszka kukurydzy
- 500 ml passaty pomidorowej
- szklanka wody
- pół szklanki fasoli czerwonej z puszki
- szklanka fasolki szparagowej (dałam mrożoną)
- kolendra, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż. Całość zalewamy passatą pomidorową i wodą. Patelnię nakrywamy pokrywką i całość dusimy jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolkę szparagową i papryki pokrojone w paseczki. Jeśli ryż zdążył wchłonąć cały płyn, podlewamy go jeszcze wodą. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Doprawiamy do smaku.
Zostaw odpowiedź