Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulką to bardzo proste i tanie danie na domowy obiad. To niewyszukana, ale bardzo smaczna potrawa, która ma wielu zwolenników. Babkę można podać ze śmietaną, maślanką, czy jakimś sosem np. grzybowym albo koperkowym. Świetnie smakuje również na drugi dzień, pokrojona w plastry i podsmażona na patelni.
Składniki na babkę ziemniaczaną:
-
1 kg ziemniaków
-
300 g surowego boczku wędzonego
-
2 cebule
-
2 jajka
-
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki śmietany 18%
-
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona natka pietruszki
Przygotowanie
Boczek i jedną cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na tarce ścieramy również cebulę. Starte ziemniaki odcedzamy na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy jajka, mąkę, śmietanę, podsmażony boczek z cebulką i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie, aby powstała jednolita masa.
Masę ziemniaczaną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, keksówki lub na blaszkę. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 1 h w trybie góra-dół.
bardzo dobry przepis, ja dodałem jeszcze jeden składnik tj, słoninkę prasowaną, w niedużej ilości, podsmażoną na patelni i razem z boczkiem dodane do masy. Wyszła babka palce lizać. Smakowało wybornie.